mandag den 23. april 2012


Fysik og farver


Farver i fysikkens verden er ikke at når man blander rød og blå bliver til det lilla, osv.
Farver i fysikkens verden har noget at gøre med bølgelængder og lys, og den måde lyset rammer forskellige ting på.
En farve er en indtryk der forekommer når et bølgelængdeområde registreres af øjet. Alt efter hvilken farve det er, afhænger det af fordelingen mellem bølgelængderne .
 
I øjet har vi 3 farvefølsomme celletyper kaldet stave. Det er stort set samlet i et lille område af øjet som kaldes ”Den gule plet.” Den ene type stave ser farver med maksimal følsomhed i blå, den anden type har maksimum i grøn og den tredje type har maksimum nær rødt. Vi har desuden en anden lysfølsom celletype tappene, som ser sort-hvidt, som har maksimum følsomhed i grønblå, som er meget hurtige og mere følsomme end stavene. Det er dem vi anvender under dårlige lysforhold f.eks. om natten.
Så hvordan ser vi så andre farver såsom pink, purpur, brun osv.?
Jo ser du, disse farver fremkommer ved at de nærtliggende farveprikker får forskellige farver. Da vi ikke kan se den enkelte prik på den afstand vi ser tingene på, får de nærtliggende stave forskellige lysstyrker. Disse lysstyrker lægges sammen I nerverne fra øjet, hvilket så skaber disse “unaturlige” farver. Det med farveprikkerne kan illustreres ved en meget nem ting. Hvis du går rigtig tæt på skærmen af dit farvefjernsyn derhjemme vil du se disse små prikker som billedet er sat sammen af. Disse små prikker er I 3 “rene” farver, farver der ligger nær vores staves farvefølsomhedsmaksimum. Derfor, jo længere du så bevæger dig fra fjernsynsskærmen, jo flere forskellige farver vil du se, eftersom de små farveprikker “går i et med hinanden.”


1 kommentar: